De doorbraak in 2015
Een paar dagen voor het op-de-plank-leggen van 2014 kunnen we al met volle overtuiging vaststellen: het is er allemaal niet overzichtelijker op geworden in de wereld.
De wereld leek aan compexiteit te winnen met ‘mixed signals’ zoals dat zo mooi in het Engels gezegd wordt. Hoe zit dat voor jezelf? Hoe heb jij het afgelopen jaar beleefd?
In de wereld anno nu lijkt alles mogelijk, mede door de ongelofelijk snelle veranderingen in de technologie.
Praten op afstand –met wederzijds bewegend beeld- is tegenwoordig niets bijzonders meer. Niet omroepen maar de kijker zelf bepaalt zijn of haar favoriete televisieavond,
mede door opnametechnologie. En gaming is een volwassen industrie geworden die consumenten op geheel andere wijze aan een scherm gekluisterd houdt.
Van passief kijken naar actief participeren –in het hoogste entertainment spectrum met helden van film en TV. De kijker beslist over zijn schermgebruik.
Jouw eigen kunstwerk in 3D printen op de printer van iemand anders. Of een prothese in 3D printen -voor de fractie van de traditionele prijs- voor iemand in een ver en arm land.
Door het delen van infrastructuur en open source programma’s wordt de afstand tussen de ‘haves and have nots’ aanmerkelijk verkleind. De -samenwerkende- gebruikers bepalen.
Dankzij zeer geavanceerde verkeersvliegtuigen kunnen wij ons in een mum van tijd over de wereld verplaatsen. Relatief veilig. Helaas ontvielen ons veel landgenoten in een gruwelijk ongeluk
en verdween ook eerder een vliegtuig met heel veel mensen aan boord. In beide gevallen lijkt menselijk ‘falen’ –op heel divers gebied- de oorzaak van het leed. De mensen maken –in dit geval helaas- het verschil.
Het Nederlands elftal –met niet een heel kwalitatief team in de breedte- behaalt na pessimistische voorspellingen een derde plek op het WK in Brazilië.
Met ondersteuning van technologie kunnen uitstekende analyses gemaakt worden als voorbereiding op het spel. Sterspelers –aanvoerder of niet- stellen
zich dienstbaar op naar het hele team met daarbij een coach die feilloos weet hoe teamspirit de betere middelmaat transformeert naar een topniveau. De spelers –de menselijke factor- gaan over het resultaat.
De crisis houdt vele landen en werelddelen nog steeds in haar greep (overigens, toch bijzonder dat uitgerekend dit woord vrouwelijk is, met de vele falende mannen aan de top).
Sterker, de uitwassen van wat er in de afgelopen jaren mis ging komen steeds meer naar buiten.
Rapport na rapport verschijnt met een overvloed aan voorbeelden van mismanagement, machtsmisbruik, hebzucht en verregaande incompetentie.
Vaak blijkt dat het breder en dieper gaat dan ‘alleen de top’. Kijk je weg, doe je mee of doe je er wat aan? De mensen samen beïnvloeden het uiteindelijk falen of slagen van een organisatie.
De aankoop door een jong bedrijf -Facebook- van een piepjong bedrijf –Whatsapp- voor USD 19 miljard; de definitieve doorbraak van het van-startup-tot-miljardair tijdperk.
Waarbij er helaas steeds meer klachten komen over misbruik van de technologische mogelijkheden op gebied van privacy en meer.
Zo lijken de jonge giganten van nu in hun gedrag steeds meer op de dinosauriërs van toen. De eerste duizenden FB gebruikers zegden hun account reeds op omdat het te veel tijd en aandacht
kost naast het genoemde misbruik van gegevens. De consument bepaalt uiteindelijk altijd.
De EU instituties –in verwarring- zijn al langer op zoek naar een nieuwe modus om de burger aan zich te binden. Denk daarbij aan het creëren van een muntunie met (te) ver uiteenlopende economieën. Of een snelle uitbreiding met heel veel landen met zeer diverse culturen en agenda’s. Veel meer, veel groter en steeds meer zaken centraal gestuurd.
Geheel contrair aan de ontwikkelingen in de wereld, waarbij zelfs multinationals weer beseffen dat decentralisatie en meer overlaten aan de medewerkers betere resultaten oplevert. Want uiteindelijk keert de –tevreden of ontevreden- burger of consument het schip.
Juist in een dergelijk complex jaar houdt de nu al fameuze ‘transformatie’ Paus zijn instant berucht geworden kersttoespraak voor de Curie. Daarin hekelt hij de verworden machtscultuur en egoïsme, welke een van nature samenwerkend ‘lichaam’ ziek maakt en desintegreert.
Alleen wij zelf kunnen –na een gezonde dosis zelfreflectie- ons eigen handelen aanpassen en samen het verschil maken.
Zoals gezegd, makkelijker is het er niet op geworden. En toch, door alle ingewikkeldheid heen zijn er zo vele positieve tekenen van verandering.
Juist een aantal inspirerende boegbeelden van bestaande en nieuwe instituties geeft mensen hoop en verwachting op verandering ten goede. Naast de vele initiatieven op micro niveau.
Een samenwerkend ecosysteem op weg naar volle ontplooiing. Steeds meer mensen op kleine en grote schaal –mede mogelijk gemaakt door de technologie- maken het verschil.
Zo zijn zij bezig om de wereld aangenamer en duurzamer te maken.
Als je er even voor gaat zitten en door jouw wimpers heen naar de toekomst kijkt zie je -met een vleugje goede wil en een toefje positiviteit- een jaar waarin alles wat nu al hier en daar
in potten en pannen pruttelt meer zijn beslag gaat krijgen. Een jaar waarin wij samen bedrijven, organisaties en gemeenschappen net dat duwtje kunnen geven richting een bloeiend geheel.
Waarbij jij en ik het verschil kunnen maken en iedereen deelt in iets waar wij met zijn allen voor willen gaan. De (meer)waarde van ieder zit in de kracht van ons samen.
Het moet anders en het kan ook anders. Kortom, in alle opzichten kan 2015 een jaar worden van doorbraak naar een mooier, rooskleuriger en een -in alle opzichten- meer verrijkend bestaan.
Laat je door deze optimistische boodschap inspireren om de zaken in het komend jaar net even wat anders aan te pakken. Maak er op die manier voor jou en jouw dierbaren –en voor ons allemaal- een prachtig, succesvol en positief 2015 van. In goede gezondheid.